twitter
rss

Khamis 17-mac-2011, selepas hantar irfan ke nurseri. Puteri dan sofea terus ke Kuala Lumpur. Puteri nak ke Aquaria KLCC. Kesian kat irfan tak dapat ikut. Bukan ibu tak nak bawak tapi nanti irfan tak tahan panas. Takpa insyallah bila irfan dah baik puteri akan bawak irfan jalan sekali.

Puteri dan sofea sarapan kat klana jaya. Restoran mamak. (Patut la mamak kaya kan!) Roti canai dan ayam goreng. Air Nescafe ais. Selesai sarapan puteri terus ke kuala Lumpur. Tempat letak kereta (parkir) kat luar dah penuh. Kena la parking kereta kat dalam bangunan. Ish, mesti caj dia mahal ni kan. Tapi takpa bukan puteri yang bayar. Daddy jugak le yang jadi mangsa.

Dah dapat parking puteri terus naik tingkat atas. Level C. Daddy queue untuk beli tiket. Dewasa RM35 seorang. Kanak-kanak RM22 seorang. Fuhh, mahal betul. Ikut harga antarabangsa. Harap-harap kemudahan dan perkhidmatannya pun ikut piawaian antarabangsa jugak.

Masuk je entrance utama, ikan pertama puteri Nampak ialah piranha. Ikan pemangsa yang makan daging. Ikan piranha agak agresif dan menyerang mangsa secara berkumpulan. Together we strong. Disebelah kanan pula terdapat beberapa kolam kecil yang menempatkan haiwan aquatic yang tidak berbahaya. Tujuannya untuk memberi pengunjung peluang memegang haiwan berkenaan. Didepannya elektik eel. Besar dan panjang bentuknya. Ada tanda amaran di aquarium, “Awas voltan tinggi”. Ini kerana ia boleh mengeluarkan arus elektrik yang tinggi. Difahamkan kekuatan voltan yang dihasilkan boleh menumbang seekor lembu dewasa. Fuhh, bahaya betul kan?

Disebelah kanan pula terletak screening hall (dewan tayangan). Pengunjung boleh melihat dokumentari tertentu berkaitan dunia aquatic. Tayangan ini boleh membantu memberi pemahaman yang lebih jelas kepada pengunjung sebelum meneruskan ‘journey’.

Antara animal yang puteri tengok ialah giant water rat, asian otter (..puteri ingat memerang), butterfly life cycle, reptiles amphibians, insect, coatimundi and frog life cycle.

Sambil menuruni tangga puteri dapat lihat dengan jelas pelbagai jenis ikan yang berenang didalam balang yang besar. Balang berbentuk rod seperti tiang. Dibawahnya pula terdapat kolam ikan. Pelbagai dan besar ikan didalam kolam tu. Disebabkan terlalu asyik melihat ikan-ikan tu berenang. Puteri terlupa pulak nak tengok nama ikan tu semua. Terdapat juga aquarium yang menempatkan ikan araipama (yang terkenal aggressive) dan red tail catfish. Kata daddy ada sejenis ikat ‘catfish’ yang ditangkap cuma menggunakan tangan kosong saja (with your bare-hand). Caranya sebelah tangan akan dijadikan seperti ‘umpan’ untuk ikan catfish tu makan. Untuk makluman ikat catfish tersebut makan dengan cara menyedut ‘mangsa’-nya kedalam mulut. Tak ubah seperti vacuum.

Akhirnya puteri sampai di kemuncak perjalanan. Puteri dan sofea memasuki ‘terowong’ glass yang lutsinar. Puteri dan sofea boleh melihat pelbagai hidupan laut luas. Jerung, todak, ikan pari dan pelbagai jenis ikan yang lain. Tak lupa penyu ‘gergasi’. Tak sangka puteri besar betul penyu tu. Seronok betul puteri dapat menyaksikan “feeding frenzy”. Berebut-rebut ikan-ikan dan hidupan yang lain makan ditangan para penyelam professional tersebut. Err, diorang tak takut ke kat jerung-jerung tu tadi? Ish, seram lak puteri fikir.

Sayangnya ‘journey’ ni tak lama. Sebab aquaria ni tak seluas atau panjang yang disangka. We expect more from what the cost we just fork it out. Hampir tak berbaloi rasanya. But to be fair, it wonderful and really.. puteri enjoy! HiHi!

Keluar dari bangunan Aquaria KLCC puteri menuju ke Ampang Park shopping malls. Ibu nak ke kedai cross-stitch. Nak cari benang jahit. Sempat la jugak puteri window shopping sekejap. Lepas tu puteri ke outlet fast-food. Daddy nak belanja puteri makan pizza. Outlet pizza hut ni terletak ditingkat atas. Tingkat bawah outlet KFC. Puteri pilih meja kat tepi tingkap. ‘Cantik’ jugak view kat sini. Dapat jugak la puteri menjenguk pemandangan hiruk-pikuk Bandar. Puteri try pizza perasa baru yang ada udang tu. Selain menu tetap chicken wing. Kegemaran puteri dan sofea tu. Bila perut dah kenyang hati pun senang puteri pun pulang la. Nak rehatkan badan sebelum balik ke Nilai petang nanti.

Jumaat 18-Mac-2011, puteri pergi Tesco baru di Nilai. Supermarket baru ni memberi saingan hebat pada supermarket GIANT yang dah bertapak lama kat sini dan secara tak langsung supermarket lain seperti MyDin dan kedai runcit kecil turut terkena tempias. Apapun ia memberi keuntungan kepada pengguna. Betul tak?

Sabtu 19-mac-2011, pagi lagi puteri dah ke klinik. Eh, bukan puteri yang sakit tapi Sofea. Puteri bawa Sofea jumpa doctor dan ambil ubat. Kemudian puteri ke Alamanda, Putrajaya. Saja jalan-jalan cari makan (angin je ler).

0 comments: