twitter
rss

Nenek Induk dah siap masak sarapan. Bihun goreng dan sambal petai. Fuhhh berselera betul. Pagi-pagi lagi dah pekena nasi. Cam ne nak kerja nanti ni. Pukul 10 pagi baru Puteri ke Mambau. Nak sambung projek terbengkalai semalam. Aduhh, air pili ni masih kecik. Tekanan rendah la ni. Hmmm dah berpuluh tahun ni le "kemajuan" yang dicanang kerajaan. Apa boleh buat, melayu mudah lupa. DD mintak Alang belikan mop lantai getah. Senang nak cuci.


Nenek ke rumak Tok Ngah Ajak, Tok Penghulu yang baru gantikan arwah Tuk Ngah. Seebelum arwah Tuk Ngah, atuk moyang Puteri yang jadi penghulu. Kisah lama, DD tak banyak cerita. Nenek ke sana untuk ambik bantuan. Sekotak barang dapur, sekampit beras dan tilam. Sumbangan duit RM 100 untuk satu famili tak dapat. Peruntukan dah habis.


Tengahari Puteri break untuk makan tengahari. Lauk sambal petai, ikan kembung masak kicap dan byk lagi la. Bertambah-tambah DD dan ibu makan. Lepas tu sambung operasi hingga jam 6 petang. Nenek dan Aunty Ain buat sandwich sardin. Penat betul. Masih ada dua bilik lagi yang belum di basuh. Nampak gaya terpaksa la nenek, Mak Long dan Aunty Baiti datang esok. Puteri terus balik ke PJ. Dan seperti biasa, keesokannya DD emergency leave. Hhehehehe....

*pic cr to Aunty Baiti.

0 comments: